Winterbanden

Winterbanden bieden op winterse wegen meer veiligheid. Bovendien zijn winterbanden in een aantal Europese landen verplicht. Heb je wintersport plannen? Dan hoort het wisselen van zomer- naar winterbanden bij je standaard voorbereiding. Ook als de winter in eigen land - onverhoopt - invalt, bieden winterbanden extra veiligheid op de weg. Heb je nog geen winterbanden of is je huidige set aan vervanging toe? Neem dan contact met ons op.

Wat is er anders aan winterbanden?

Het rubber van autobanden wordt bij lagere temperaturen harder. De rubbersamenstelling van winterbanden is daar specifiek op afgestemd. Bovendien hebben winterbanden meer lamellen in het profiel die zich in de weg ‘vastgrijpen’. Dit zorgt voor meer grip en een kortere remweg bij slecht weer. Bij extreme gladheid blijft het raadzaam om de weg alleen op te gaan als dat strikt noodzakelijk is, ook al is je auto met winterbanden uitgerust.

Sneeuwvloksymbool

Je herkent winterbanden aan het sneeuwvloksymbool (ook wel alpinesymbool genoemd), dat op de zijkant te vinden is. De meeste all season banden zijn tegenwoordig ook met dit symbool uitgerust. Banden met dit symbool hebben speciale remtesten ondergaan op wegen met bijvoorbeeld sneeuw en ijs. Dit symbool is verplicht in de winter in landen als Duitsland en Oostenrijk.

Wanneer zijn winterbanden nodig?

Een handige stelregel is: schakel over op winterbanden zodra de ‘R’ in de maand is. Het is dan misschien nog geen winter, maar ook onder herfstige omstandigheden zijn winterbanden veiliger. Zodra de temperaturen onder de 7⁰C zakken, presteren winterbanden altijd beter dan zomerbanden, dus zorg ervoor dat je op tijd je bandenwissel inplant.

Profiel winterbanden

Als je bij De Schans nieuwe winterbanden koopt, verkeren deze altijd in topconditie. Rijd je al langer op winterbanden, dan is het goed om het bandenwisselmoment te gebruiken om je banden te laten controleren. De wet schrijft een profieldiepte van minimaal 1,6 mm voor. Voor maximale grip op de weg bij winterse omstandigheden raden wij echter een minimale profieldiepte van 4 mm aan.

Deze service kan volledig op afspraak worden gemaakt.